Connect with us

Ostali sportovi

Preponski turnir Konjičkog kluba Stina iz Sovića kod Gruda

U prirodnom i lijepom imanju Konjičkog kluba Stina u Grudama, u nedjelju se održao Preponski turnir i službeno smo otvorili sportsku sezonu konjičkog sporta za 2017.godinu. Iako je ovo prvi preponski turnir koji je održan u Konjičkom Klubu Stina imali smo izuzetno veliki broj prijavljenih natjecatelja, a gledatelji su imali priliku uživati u nesvakidašnjem sportskom spektaklu koju su do sada imali priliku pratiti samo u TV prijenosima sa poznatih europskih hipodroma. U Stini je, osim ekipe iz domaćeg kluba, gostovalo čak 5 sportskih klubova koji su prevalili put kako bih odmjerili znanje i vještine sa ostalim natjecateljima. Konjički klub „Vranac“ iz Podgorice i sestrinjski Konjički klub „Budućnost“ putovali su najduže, iz Sarajeva smo imali podršku i natjecatelje mlade i vesele ekipe tima „Lazy Horse“ i ekipu KK „Pegasos“ , a iz Banja Luke su nam stigli natjecatelji konjičkog kluba „Čokorska polja“. U nedjelju je startalo 27 natjecatelja iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i imali su se priliku nadmetati na 4 visinske utakmice. Turnir je otvoren prvom utakmicom dana, vježbom Kaprili testa u kojoj su natjecatelji trebali pokazati harmoniju i sklad jahača i konja, poslušnost, kvalitetu kretnje, tehniku prelaska preko kavaleta na tlu i prepone, stav jahača u sedlu i preciznost izvođenja radnje. Kaprili test je prvi korak za mlade jahače kad se odluče baviti preponskim jahanjem, a najviše talenta u Kaprili utakmici pokazala je Petra Vlašić na leđima arapske kobile Hibe i tako osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto osvojila je Anđela Pralas a trećeplasirana je bila klubska prijateljica Luca Mikulić. Druga utakmica dana skakala se na visini od 30-40 cm i ukupno 16 jahaćih parova iz 5 klubova borilo se za plasman u ovoj utakmici. Natjecatelji su imali težak zadatak, preskočiti 9 prepona bez rušenja u najbržem vremenu i u toj utakmici najbolje se snašla Željka Vlašić sestra prvoplasirane iz Kaprili utakmice, koja je također jahala kobilu Hibu pobjednicu prve utakmice dana. Željki i Hibi trebalo je 48.80sekundi da uspješno preskoče 9 prepona i popnu se na postolje. Drugoplasirani je bio Ilija Đakić(KK „Čokorska polja“ Banja Luka) a trećeplasirani je bio Marko Burić(KK: Vranac- Crna Gora). U trećoj utakmici dana na 50-60centimetara visine najbrža je bila Iva Bošnjak na mladom konju Konjičkog Kluba Stina – Atili, drugo i reće mjesto na 50-60cm osvojile su članice KK“Pegasos“ iz Sarajeva Lamija Godinjak i Merima Felah na kobili Al Noor Luna.

Na posljednjoj utakmici dana, visine 80cm-1m prijavile su se samo 3 natjecateljice iz Konjičkog kluba Stna, prvoplasirana je bila Marija Pejić na kobili Mercedes, Melani Pejić osvojila je drugo mjesto jašući istu kobilu, a Iva Bošnjak i Atila bili su diskvalificirani zbog pada u parkuru. Natjecanje je bilo popraćeno velikim brojem gledatelja koji su s oduševljenjem gledali vještine ovih plemenitih bića i žar natjecatelja koji su dali sve od sebe da budu najbrži. Nakon svečane dodjele priznanja plasiranima svi prisutni pozvani su na čašicu razgovora i zakusku koju je priredio organizator. Ovim putem zahvaljujemo se još jednom svima koji su svoje nedjeljno poslijepodne proveli s nama, svim natjecateljima sa svojim ljubimcima, trenerima, vlasnicima konja i klubovima koji su bili naši gosti.

Iako je kroz povijest smatran isključivo kao kraljevski i prestižan sport iz Konjičkog kluba Stina svakodnevno se trudimo približiti ovaj predivan sport masi ljudi, omogućujući školu jahanja, rekreativno bavljenje jahanjem, izlete na konjima, šetnje za najmlađe, rođendanske proslave i slično.

Pronađite nas na Facebook/Instagram profilu ili na broj informacija i rezervacija 063 617 703.

Pozivamo Vas da nas posjetite i osjetite čari bavljenja konjičkim sportom.

TAGOVI

Continue Reading