Connect with us

Kultura

Predsjednik RH, Zoran Milanović dolazi u Hercegovinu osobno uručiti odlikovanje jednoj posebnoj postrojbi

Predsjednik Republike Hrvatske, g. Zoran Milanović, koji je sve omiljeniji među Hrvatima u BiH, ponovno dolazi u BiH.

Ovaj put dolazi na 29. obljetnicu ratne podstožerne postrojbe GS – HVO-a, „PPN Gavran 2“, koja će biti u Čitluku, 3. prosinca 2022.g. – gdje je i bila ratna baza ove postrojbe u ratu (kamp Tromeđa u Čitluku).

Program obilježavanja 29. obljetnice PPN Gavran 2 započinje sa sv. Misom u 13h, u 14h je polaganje vijenaca pred spomen obilježjem za branitelje, dok je u 14:20h mimohod od spomen obilježja do hotela Brotnjo i u 15h svečana akademija.

Predsjednik Milanović će na obljetnici ove legendarne ratne postrojbe za posebne namjene GAVRAN 2 uručiti odlikovanja i tako odati priznanje u ime Republike Hrvatske za sve ratne zadaće koje je ova postrojba bespogovorno izvršila u Domovinskom ratu.

Po informacijama i materijalima do kojih je došao istraživački tim portala OTPOR.Media, postrojba je osnovana sredinom 1993.g., prvenstveno od Hrvata iz BiH koji su se vratili sa ratišta u Hrvatskoj ali i Hrvata iz Republike Hrvatske te 11 pripadnika stranih državljana koji su bili pripadnici ove postrojbe.

Ratni zapovjednik ove postrojbe je brigadir Pero Barbarić – Pepi pod čijim se zapovjedništvom postrojba u hodu ustrojavala i naoružavala, dobrim dijelom otimajući oružje od neprijatelja…

Postrojba je imala 3 satnije, minobacačku bitnicu 120 mm, izviđački vod i sve ostale prateće službe do razine bojne. Bila je to postrojba osposobljena da u bilo kojem trenutku bespogovorno izvrši bilo koju zapovijed na bilo kojem dijelu bojišnice.

Postrojba je aktivno djelovala na stolačkom, mostarskom, uskopaljskom, duvanjskom, kupreškom, livanjskom, glamočkom, jajačkom i banjalučkom bojištu, gdje su dočekali završetak rata na 12km od Banja Luke.

Postrojba PPN Gavran 2 je dobila i uspješno i učinkovito izvršila zapovijedi u gotovo svim povijesnim operacijama u oslobodilačkom Domovinskom ratu: Buna 93 i ulične borbe u Mostaru, Tvigi 94, Konjic 94 (odlazak u potpuno okruženje i spašavanje Hrvata iz Turije, Zabrđa i Zaslivlja) Cincar, Zima …, Skok 1 i Skok 2, Ljeto 95, Maestral, Oluja i Južni potez.

Između ovih povijesnih operacija hrvatskih snaga, postrojba je sudjelovala u bezbroj manjih operacija vraćanja izgubljenih položaja (gdje izdvajamo pad cijele Linije obrane na Goliji koju su pripadnici ove postrojbe zajedno sa 2. gardijskom brigadom HVO-a vratili…) odbijanje kontra-napada neprijateljskih snaga pod nazivom Vaganj 95…

Važno je napomenuti da su u ovoj postrojbi stega i moral bili na zavidnoj razini te se za ovu postrojbu ne vežu nikakve ružne priče i ratni zločini.

Sve ove činjenice koje su vezane za postrojbu PPN Gavran 2, bez sumnje je prepoznao i predsjednik Republike Hrvatske, g. Zoran Milanović i zbog toga je odlučio OSOBNO doći u Čitluk i uručiti odlikovanja ovoj postrojbi.

Istraživački tim portala OTPOR.Media

Continue Reading