Connect with us

Magazin

Ponovno je svečano u Vukovaru: Promocija časnika Hrvatske vojske

Uoči Dana državnosti u Memorijalnome centru Domovinskoga rata Fotografija Davora Kordića.u Vukovaru održana je svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnoga učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Izobrazbu je uspješno prošlo 30 žena, među njima i dvije Vukovarke, poručnice Silvija Palac i Mirela Sentivanac.

Uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih škola i programa, članove njihovih obitelji i prijatelje, promociji su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih braniteljaTomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general pukovnik Slavko Barić, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, vjerske i akademske zajednice, gradskih i županijskih vlasti i drugi.

SilvijaiMirela

Poručnice Silvija Palac i Mirela Sentivanac.

Čestitajući polaznicima završetak školovanja, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je zadovoljstvo činjenicom što je nakon pet godina stanke svečana promocija polaznika HVU-a vraćena u Vukovar.

– S dubokim razlogom i svrhom ova je svečana promocija održana upravo u Vukovaru čime se na simboličan način dodatno snaži hrvatska vojna tradicija i svjedoči neraskidiva povezanost hrvatskoga naroda s njegovim oružanim snagama – rekla je Grabar Kitarović. Izrazila je zadovoljstvo i uspješno završenom izradom Strategije nacionalne sigurnosti.
– Ulaganje u obranu i sigurnost naš je trajni imperativ, a ukoliko se provodi racionalno i optimalno ono je ujedno i ulaganje u znanost, istraživanje, gospodarstvo i ukupan društveni boljitak – rekla je Grabar Kitarović.

PredsjednicaI ministar obrane Krstičević naglasio je važnost povratka ove svečanosti u Vukovar.

– Ponosni smo što smo je, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, ponovno vratili u Vukovar gdje joj je i mjesto. To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu – izjavio je Krstičević. Za dovršenu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti, uvjeren je da bi idućega tjedna trebali biti usvojeni u Saboru velikom većinom glasova. -Paradigma sigurnosti se promijenila, potreban je novi pristup – naglasio je Krstičević.

Najavio je i da se do kraja godine u vukovarsku vojarnu vraća postrojba hrvatske vojske. – Ona će biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici i funkciji bolje kvalitete života i rada naših pripadnika – istaknuo je.

Publika

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju podsjetio na važnost obilježavanja 26. obljetnice povijesne Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, današnjeg Dana državnosti, kao i promocije polaznika svih razina školovanja pripadnika Oružanih snaga koja se ponovo održava u Vukovaru.

Zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general pukovnik Slavko Barić podsjetio da put kojeg je HVU prošao radeći kontinuirano, od 1991. godine, na izobrazbi dočasnika i časnika ali i na svojoj transformaciji u modernu, visokoobrazovnu, znanstveno-istraživačku instituciju te trajno ulažući u infrastrukturu i nastavni kadar.

Najboljem polazniku 25.naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, satniku Marijanu Žukini, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodijelio je i ove godine ustanovljenu nagradu Plaketa Grada Vukovara uz novčanu nagradu od pet tisuća kuna, a koju je satnik Žukina odlučio donirati jednoj brojnoj obitelji u potrebi iz Vukovara.

PenavaiBarna

Ovogodišnju izobrazbu na vojnim časničkim i dočasničkim školama uspješno je završilo ukupno 167 polaznika, od čega 152 pripadnika Oružanih snaga RH, po jedan polaznik Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova. Među polaznicima je bilo i njih 13 njih stranih zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije.

Foto: Ured predsjednice

Continue Reading