Connect with us

Ekonomija

Pogledajte kako sada izgleda raspored snaga u Gradskom vijeću Mostara, mogu ga promijeniti dvije stvari

Nakon što je SIP objavio nove podatke o rezultatima nedjeljnih mostarskih izbora, raspored snaga u Gradskom vijeću Mostara, prema trenutnoj situaciji, izgledat će ovako.

Foto: Izbori.ba

Najviše vijećnika imat će HDZ BiH – 13, na drugom je mjestu “Koalicija za Mostar” s 12 vijećnika, s tim da će SDA imati 8 vijećnika, SBB 3 i DF 1.

“BH blok” ( SDP i Naša stranka) imat će 6 vijećnika, a HRS 3. Koalicija SNSD- SDS “Ostajte ovdje- zajedno za naš Mostar” prešla je cenzus i imat će najmanje jednog vijećnika, kada pristignu glasovi poštom, nije isključeno i dva.

Odnos snaga mogli bi promijeniti glasovi iz inozemstva, a posljednji dan do kojeg će se oni prihvaćati i uvrštavati u rezultate izbora je srijeda, 30.12., dakle 10 dana nakon održavanja izbora u Mostaru, pod uvjetom da je poštanski pečat na omotnici 20. prosinca, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Prema informacijama kojima raspolaže HMS od ukupno 3974 birača koji su se prijavili za glasovanje poštom, oko 2000 su birači bošnjačke nacionalnosti. Glasovi pristigli poštom pri tom će se pridruživati postojećim rezultatima i to u Izbornoj jedinici Jug 330, u Jugoistok idu 303 glasa, a u Jugozapad 1037, u Sjever 493, u Stari grad 1189 i Zapad 569. Naravno svih 3974 glasa rasporedit će se i u Gradskoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelo područje grada

Drugi faktor koji može utjecati na izborne rezultate je istraga koji provodi Tužiteljstvo HNŽ o fiktivnim prijavama prebivališta. Ukoliko se, naime, pokaže da su građani iz istočnog Mostara koji su su evidentno, nakon 20. kolovoza, a prije zaključenja biračkog popisa za Mostar, 45 dana prije održavanja izbora, prebivalište premještali u izborne jedinice u zapadnom dijelu grada, Jug, Zapad i Jugozapad, suprotno odredbama Zakona o prebivalištu BiH, a to znači, da nisu posjedovali nekretninu, ili ugovor o najmu objekta za stanovanje, te prijave prebivalište bi morale biti poništene.

SIP je u tom slučaju dužan poništiti izbore, zbog izbornih prijevara, te organizirati nove u tim izbornim jedinicama, na osnovu novog popisa birača, iz kojeg bi bili isključene osobe s fiktivnim prijavama prebivališta. Podatke o tome SIP-u bi ostavila IDEA.

Najnovije podatke o rezultatima izbora za Gradsko vijeće Mostara održanim u nedjelju 20. prosinca možete pogledati OVDJE./R. I./HMS/

Continue Reading