Connect with us

Politics

Plenković zadovoljan dokumentom u Bruxellesu, razumije Čovićev nedolazak

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije komentirao je i usvojeni dokument u Bruxellesu o postignutom političkom sporazumu o principima osiguravanja funkcionalnosti Bosne i Hercegovine kako bi napredovala na europskom putu.

“Cijelu nedjelju su trajali sastanci s predstavnicima političkih stranaka i trojicom članova Predsjedništva BiH. Cijeli proces se događa na inicijativu Hrvatske, tražili smo od vrha EU da se počne baviti Bosnom i Hercegovinom. Jučerašnji sastanak dogodio se na inicijativu Hrvatske, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i Josepa Borrella. Svi ti ljudi se bave BiH prije svega radi pitanja Hrvata i radi europskog puta BiH. Kada sam vidio izjavu koja je na kraju usvojena jučer, mislim da je ta izjava u svom sadržaju općenito gledajući izuzetno dobra za Hrvate u BiH. Hrvati se spominju izrekom, konstitutivni narodi se spominju izrekom, izborima bi se trebalo pristupiti hitno”, rekao je Plenković.

Na pitanje zašto Dragan Čović nije došao na sastanak u Bruxelles, Plenković je rekao da je Čoviću prepreka bio dolazak Željka Komšića.

“Ono što je Hrvatima neprihvatljivo je nama jasno, razumljivo i možemo to argumentirati. No kada se maknete s tog pitanja na mjesto u kojem je više faktora, njima je to manje jasno”, komentirao je Čovićevu posjetu Briselu.

No, pohvalio je, kako prenosi N1, njegovu izjavu.

“Inicijativa Charlesa Michela dobra, izjava dobra, a to što on nije želio biti na sastanku na kojem je bio Komšić, to ja potpuno razumijem”, dodao je Plenković.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da se Čović Plenkoviću ovim potezom zamjerio te da će mu se on osvećivati.

“Gledajte, Milanović sve radi iz čiste pakosti. Njegov jedini cilj je napokostiti HDZ-u u Hrvatskoj i HDZ-u u BiH, unijeti razdor, zrnce sumnje. Njega u biti nije uopće briga za Hrvate u BiH, njega jedino briga da načini štetu meni, HDZ-u i Vladi. To je jasno po svim temama. Da je on nešto kao predsjednik učinio nešto za pitanje Hrvate u BiH, da je pisao pisma, da je dizao telefone, otišao u međunarodne posjete, možda bi se danas manje isčuđavao da njegov finski kolega ne zna što i on zna o pitanju Hrvata u BiH. Da je bio malo angažiraniji, da je radio, a ne da lažno optužuje i dezinformira hrvatsku javnost da to što netko nešto o Hrvatima u BiH da je to odgovornost Vlade. Obrnuto. On svoju priču o brizi za Hrvate u BiH može prodati jedino onima koji nemaju nikakva međunarodna saznanja, koji su frustrirani kao i mi i misle da će im netko bukanjem, prijetnjama i sijanjem razdora pomoći. Pa moraš biti naivan. To nije politika. To je obijest, jal, pakost. Nikakve koristi od njega Hrvati u BiH, a ni u Hrvatskoj neće imati”, poručio je Plenković./HMS/

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading