Connect with us

Business

Obilježene 43 godine rada Sveučilišta u Mostaru

Sveučilište u Mostaru (SUM) održalo je u petak svečanu sjednicu Senata u okviru Dana Sveučilišta i obilježavanja 43 godine djelovanja te visokoškolske ustanove.

Tim povodom, rektor SUM-a Zoran Tomić zahvalio je svim predstavnicima sveučilišta, institucija i predstavnicima vlasti na dugogodišnjoj potpori u razvoju mostarskog sveučilišta ka modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji, priopćeno je iz SUM-a.

Svečanoj sjednici nazočili su svi rektori javnih sveučilišta u Bosnu i Hercegovinu, kao i predsjedatelj Rektorskog zbora BiH Fadil Islamović.

Islamović je naglasio da kao predsjedatelj Zbora svakodnevno svjedoči svim strahovima, neizvjesnostima, poteškoćama rektora, ali i činjenici da su spremni nositi i fundamentalno se okrenuti najvažnijim problemima društva.

– Rođendani su za isticanje vrijednosti, rezultata i uspjeha, a najvažniji uspjeh naših javnih univerziteta je marljiv rad naših nastavnika koji su trajno opredijeljeni znanstveno-istraživačkom radu, predavanjima i posvećenosti našim studentima – kazao je rektor Islamović.

Rektor Tomić podsjetio je na jučer potpisani sporazum o suradnji javnih sveučilišta u BiH, nazvan “Mostarski sporazum”, kojim je dogovorena suradnja u vidu međusobnih posjeta, konzultacija nastavnika i znanstvenika, organizacije znanstvenih skupova i konferencija te promoviranja univerzalnih akademskih vrijednosti.

Predstavnici bh. sveučilišta obvezali su se provoditi reformu visokog obrazovanja u cilju ispunjavanja pretpostavki za aktivnim i punopravnim sudjelovanjem u europskom istraživačkom i akademskom prostoru.

Pored rektora iz BiH, prorektora iz Republike Hrvatske, dekana Sveučilišta u Mostaru i ostalih gostiju akademskoga svijeta, ovoj svečanosti su kao dugogodišnja potpora u razvoju nazočili i politički predstavnici, kao i predstavnici ostalih sfera društva, između ostalih, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić te ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

– Nemojte biti obespravljeni zbog nesavršenosti funkcioniranja vlasti. Djelujte kao jedan prema institucijama, kako bi vam se stvorili preduvjeti potrebne autonomnosti i traganja za europskim standardima. Također, ne dozvolimo ni covid situaciji da nas spriječi u namjeri da ponudimo obrazovanje na najvišoj razini – poručio je Čović u svom govoru.

Video linkom nazočnima se obratio i ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, koji je kazao kako se Sveučilište u Mostaru pozicioniralo u društvu kao snažna, obrazovna, stručna, znanstvena institucija i regionalni centar znanja i poučavanja.

– Važna odlika Sveučilišta je otvorenost, prihvaćanje različitosti, novih ideja i promicanje međunarodne suradnje, čemu u prilog ide pokazana aktivnost studenata i nastavnika iz cijele BiH, Hrvatske i europskih zemalja – dodao je hrvatski ministar Fuch.

Zaključio je i kako je važno, u ovo pandemijsko vrijeme, očuvati sigurnost, zdravlje, studenata i nastavnika, ali također očuvati kontinuitet i kvalitetu nastave i svih izvannastavnih aktivnosti te izrazio zadovoljstvo što je SUM pokazao spremnost na ovakve promjene, brze i neočekivane.

Posebna priznanja i plakete za izniman doprinos razvoja Sveučilišta u Mostaru uručene su ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Anti Kvesiću i predsjedniku Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru Branku Krišti. Povelja za doprinos dodijeljena je Rektorskom zboru BiH, koju je preuzeo predsjedatelj Zbora prof. dr. Fadil Islamović, navodi se u priopćenju./HMS/

Continue Reading