Connect with us

Kultura

Na današnji dan 1824. Sklopljen je ugovor između obitelji Jukić i fra Jerke Marojevica u Posušju.

Jukici su dali franjevcima zemlju povrsine 120 hektara imenom Cvitkusa za izgradnju posuške crkve.Taj ugovor je u orginalu sacuvan u arhivima zupnog ureda u Posusju. U navedenom ugovoru Jukici ne traze od franjevaca nista za datu zemlju osim da se svake godine za njih slavi pet misa od toga dana pa sve dokad bude zupe. Taj ugovor se nalazi u biljeznici pod naslovom Mise recene za legate. Izjava brace Jukic je na hrvatskom I kao takvu je i prenosimo u daljnjem tekstu.
“Mi svi  Jukichi doli  imenovani, koi imamo vlast u Dubravi Czvitkovina zvanoj , sve ono shtose zadarxaje megju Njivama Mahmuta Agicha, i od plota za pojatom do onoga gdise sastaju, dajemo Manastiru S. Katarine Divice i Mucenice od Kresheva Reda S. Frane za Redovnike, koi budu iz ovoga Reda i Manastira na ovoj Xupi sluxiti, i u Kuchi koju su na spomenutoj zemlji nacinili, stati, vadivshi mi sa sviem ruke u napredak i vlastitost za uvike, s ugovorom, da O.P. Xupnik sadashnji i doshasti ima svake godine govoriti Pet misa shtiveni za nashe pokojne dok u nji bude. Za koje stvari vechu tvargjavu nesamo dalismo po Zaim- begu Assan-paschichu Timar Saibii potrebitu Tapiu, nego josh suvishe buduchi da pisati neznamo svaki kod svoga imena vlastitom rukom krix nacinjamo u Possushju na 20. Sarpnja 1824. Ivan Jukich +. Mate Jukich +.  Ante Jukich +. Jozo Jukich +.
Jos jedna zanimljiva cinjenica je da mjesto na kojem je nastao grad Posusje se prije zvala Jukica Mahala, Posusje je bio pojam za cijeli posuski kraj opcenito, a gradnjom zupne kuce i crkve na Jukica Mahali udaraju se temelji gradu Posusju.
Održana prva Kinološka večer u Posušju - Posušje net
Ministar Perica Jukić

Continue Reading