Connect with us

BiH u EU

Marina Vukoja “In memoriam mr. Mate Boban”

Bosansko-hercegovački i Hrvatski političar, utemeljitelj i prvi predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, utemeljitelj i vrhovni zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane, rođen je 12. veljače 1940. godine u Sovićima, općina Grude.
U Grudama 18. studenog 1991. hrvatsko političko vodstvo utemeljivši Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, zajednicu općina u koju je ušlo 30 općina i 10 dijelova pojedinih općina izabrali su mr. Matu Bobana za predsjednika. Ratne godine Mate Boban je iskusio i osobno. Njegova poznata izrečena misao u javnosti bila je: “Ja sam samo vojnik hrvatskog naroda. Samo izvršavam zadaću koja mi je povjerena. Ako mi se sutra kaže da nešto drugo radim i ako je to u interesu hrvatskog naroda to ću prihvatiti sa zadovoljstvom.” Iz iste može se zaključiti koliko je volio svoju stranku i prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana, kao i koliko se davao za dobrobit sviju Hrvata!
U najtežim trenucima 90-ih godina kada se spremala agresija na Hrvatsku državu i Bosnu i Hercegovinu, a posebno na Hrvatski narod, imao je političku mudrost i hrabrost da u tim teškim trenucima organizira obranu kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, a time braneći i Bosnu i Hercegovinu te jug Hrvatske  od agresije bivše JNA i Srpsko-crnogorskih rezervista. Početkom rata u travnju 1992. godine Hrvatska zajednica Herceg-Bosna na čelu s predsjednikom mr. Matom Bobanom organizirala je prihvat na desetine tisuća izbjeglica iz Bosne, srednje Bosne i iz Hercegovine koje su bježale od tadašnjeg agresora za Republiku Hrvatsku i dalje. Među izbjeglicama najviše je bilo civila žena, djece i starijih, muslimanske nacionalnosti (danas Bošnjaci).
Odlikovan je i mnogim priznanjima kao što su: Red Nikole Šubića Zrinskog, Red Ante Starčevića, Spomenica Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti …
Umro je 7. srpnja 1997.
Povodom 25. Obljetnice smrti predsjednika i utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ H-B) i Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR H-B) posebno će svečano biti u Grudama. U19:30 slavit će se sveta misa zadušnica u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici koju će predvoditi fra. Vinko Mikulić. U 20:15 sati upriličeno je polaganje cvijeća na grob predsjednika mr. Mate Bobana.
Za kraj – Politička vodilja mr. Mate Bobana
Što god nam kao narodu radili tijekom povijesti; nazivali nas bogumilima, pokušavali poturčiti, uvjeravali da smo Bošnjaci katolici, silili da budemo Jugoslaveni ili mitili da budemo Bosanci, mi, Hrvati Bosne i Hercegovine, bili smo i ostali dio jedinstvenog hrvatskog naroda. Povijesno pravo da pored Hrvatske i Bosnu i Hercegovinu zovemo svojom Domovinom i da kroz njezino državno uređenje uživamo sva međunarodna priznata prava državotvornog naroda, mi Hrvati ravnopravno dijelimo s druga dva suverena i konstitutivna naroda u BiH: Muslimanima i Srbima. Samo je zadovoljavajuće rješenje za sva tri naroda i usmjerenost europskim integracijama preduvjet stabilne i samoodržive Bosne i Hercegovine.
Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Svjetlost vječna neka mu svijetli! Počivao u miru Božjem! Amen!

Continue Reading