Connect with us

Sinovi povijesti

Hrvatska predsjednica s iseljenicima u Sydneyu

Državni posjet Australiji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je obilaskom hrvatskog katoličkog centra i naselja Kardinal Stepinac u Sydneyu.

Predsjednicu, koja će se u Australiji sastati s premijerom Malcolmom Turnbullom i drugim visokim australskim dužnosnicima, dočekalo je oko 2 i pol tisuće naÅ¡ih iseljenika. Mnogi od njih bili su vrlo emotivni – na posjet hrvatskog predsjednika čekali su 22 godine.

Predsjednica je posjetila Hrvatski katolički centar te nazočila svetoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića u parku St. John. Nakon mise održala je kratki govor i otkrila spomen ploču postavljenu u čast njezina dolaska.

Našim iseljenicima poručila je da hrvatska Vlada radi na stvaranju uvjeta za njihov lakši povratak u domovinu, te za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo..

U svim gradovima koje će posjetiti tijekom puta po Australiji, a to su Sydney, Canberra, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln, predsjednica će se sastati s članovima hrvatske iseljeničke zajednice.

U Australiji je s predsjednicom i predsjednik HGK Luka Burilović koji će potpisati memorandum o suradnji s australskim mješovitim komorama njihove četiri savezne države.

Prošle godine robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila je 27,5 milijuna američkih dolara, a s Novim Zelandom više nego skromnih šest milijuna dolara. Cilj posjeta je potaknuti nova partnerstava, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku.

Nakon Australije Kolinda Grabar-Kitarović 19. kolovoza odlazi u Novi Zeland gdje će posjetiti Auckland i Wellington. U Zagreb se vraća 23. kolovoza.

Continue Reading