Connect with us

Magazin

HBŽ u projektu “Osobni asistenti za osobe s invaliditetom”

Udruga paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Hercegbosanske županije započela je s pripremama realiziranja projekta “Osobni asistenti za osobe s invaliditetom HBŽ u projektu "Osobni asistenti za osobe s invaliditetom"– OSA za OSI” koji financira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike iz djela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Kako je za Fenu kazala predsjednica navedene udruge Šemsija Dželadini, cilj je projekta osnažiti kapacitete udruga koje rade s osobama s invaliditetom radi poboljšanja životnih uvjeta s krajnjim rezultatom kreiranja novih socijalnih usluga u zajednicama.

Tom prilikom se osvrnula na uspostava novih usluga i njihovu primjenu u zajednici koji će, kako kaže Šemsija, olakšati uvjete života osoba s invaliditetom kao i uključenost tih osoba u život zajednice.

U tu svrhu pozivaju sve zainteresirane da im se jave za program obuke osposobljavanja osobnih asistenata za osobe s motoričkim i senzornim invaliditetom.

Prema njezinim riječima, obuka za osposobljavanje osobnih asistenata za osobe s motoričkim i senzornim invaliditetom traje 130 sati s tim da bi se nastava realizirala u Livnu, u devet navrata i to vikendima.

– Polaznici koji pokažu poseban interes kroz ovu obuku imat će priliku i za dodatnu obuku pod nazivom – trening za trenere čija obuka traje 32 sata, kazala je Dželadini dodavši da se na ovaj program mogu prijaviti osobe starije od 18 godina sa završenom srednjom školom, nezaposleni (na Zavodu za zapošljavanje) no, i nije obvezno, posebno ako netko, kao udruga, daje preporuku kao sudionike za ovu obuku.

Sudionici su dužni prisustvovati minimalno na 80 posto obuka. Po završetku obuke, sudionicima će biti uručeni certifikati o završenoj obuci – neformalno obrazovanje. Obuka je besplatna, a broj sudionika ograničen, Rok prijava traje najkasnije do 30. listopada 2017. godine – istaknula je Dželadini.

Continue Reading