Connect with us

Ekologija

Franjičević: Pozitivan gospodarski trend u BiH usporen ili zaustavljen, izravna posljedica političke situacije

– Fokus rada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa umjeren je na jačanje bh. gospodarstva kroz stvaranje pretpostavki za njegov uspješan iskorak na zahtjevno tržište Europske unije bez čega ono nema perspektivu, kazao je Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– U usvajanju europskih standarda i praksi na raspolaganju su nam iskustva Hrvatske kao najmlađe članice EU, našeg prvog susjeda i najznačajnijeg trgovinskog partnera. Mislim da ove činjenice nisu dovoljno valorizirane te da ima značajnog potencijala za intenziviranje i proširenje suradnje, naglasio je Franjičević.

– Ta nastojanja su posljednjih godina omogućila izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, krumpira, povrća i voća, piletine te, od nedavno, jaja za preradu. Nastojimo stvoriti preduvjete za izvoz crvenog mesa. Ministarstvo radi i na otvaranju drugih tržišta za bh. proizvođače, primjerice ruskog i turskog, no činjenica da se 2/3 robne razmjene BiH sa svijetom odnosi na EU čini našu fokusiranost na to tržište razumljivom, naveo je Franjičević.

– Rezultati bi sigurno bili bolji i brže ostvareni da imamo funkcionalniji ustavni okvir i državu u kojoj su svi narodni jednakopravni. Ovako međusobno nepovjerenje i čuvanje „zauzetih“ pozicija nad kojima visi znak privremenosti, usporava procese, odgađa ili potpuno blokira donošenje određenih zakona i strateških dokumenata neophodnih za povlačenje sredstava iz fondova EU, usvajanje europskih standarda i jačanje konkurentnosti bh. gospodarstva. Od 2015. stalno prisutan pozitivan gospodarski trend sada je, po podacima za prvih devet mjeseci ove godine, usporen ili čak zaustavljen. To se može dovesti u vezu i s aktualnom političkom situacijom uz druge utjecaje koji su uglavnom vanjskog karaktera, istaknuo je Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Continue Reading