Scena

DRASTIÄŒNE PROMJENE

Prema prognozama ruskih stručnjaka, Europu 2035. godine čeka drastična promjena po pitanju granica. Ovu analizu su uradili ruski stručnjaci, na osnovu dokumenata CIA, ruske službe GRU i ekspertskih grupa sa Zbignjevom Bžežinskim i Samjuelom Hantigtonom na čelu. Ono što je nama najzanimljivije, logično, tiče se Balkana. O tome smo čitali prethodnih dana i od bivšeg šefa ureda veleposlanstva Velike Britanije u Banja Luci, Timotia Lessa, a teorije se poklapaju – teritorij Bosne i Hercegovine bi mogle podijeliti Srbija i Hrvatska, piše Telegraf.rs. 

Dalje, da bi se umirila Turska, nastat će Velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo, dio oko Preševa i dio zapadne Makedonije. Ono što se također tiče nas, Mađarska bi u tom scenariju povratila dio svoje nekadašnje teritorije u Rumuniji i sjevernom Banatu. Poljska će se morati odreći dijela teritorija poslije novih sporazuma između Rusije i Njemačke. Bjelorusija će nestati i postat će dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine. Smatra se i da Rusija neće moći da zadrži Čečeniju i Dagestan.

Škotska će u ponovljenom pokušaju proglasiti neovisnost, što će potaknuti ujedinjenje Irske. Katalonci i Baski će proglasiti neovisnost od Španjolske, a posljedica će biti raspad multikultularizma u Francuskoj. Oko Marseja će nastati islamska država, a oblast Loren s centrom u Strazburu priključit će se Njemačkoj, dok će Korzika proglasiti neovisnost. Raspast će se Belgija, a Flamanci će se priključiti Nizozemskoj. Italija će se raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti neovisnost. Slobodan Marković, izvanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, svojevremeno je rekao na ovu temu da su se ruski stručnjaci ogradili da će promjene ovisiti od socijalne i političke nestabilnosti.

“Ako se usporede karte Europe 1910. i 1920. godine vide se ogromne promene jer su nestala četiri carstva. To nitko nije mogao predvideti”, kaže on. Marković kaže da se iza ove karte kriju politički interesi…

“Njemačka i Rusija dobivaju teritorij, ali Rusija i gubi teritorij. Promjene u 20. stoljeću dogaÄ‘ale su se nakon Prvog i Drugog svjetskog rata i nakon hladnog rata. Kod nas su se promene dogodile nakon hladnog rata. Postoji mogućnost i da se sada stvore nove države. Na primjer, ustavom Velike Britanije to je dozvoljeno. U Belgiji se razgovara po klubovima o promenama granica te zemlje. U nekim zemljama i neće doći do velikih promena. Ako se Å kotska odvoji ona će ipak ostati u nekoj vezi s Velikom Britanijom”, rekao je Marković za “Politiku”.

MeÄ‘utim, Marković kaže da ako se u zapadnoj Europi dogodi promjena granica na osnovu dogovora, to će postati model i misli kako je nemoguće da u okolini Marseja nastane islamska država i da se oblast Loren u Francuskoj priključi Njemačkoj. Predrag Marković, povjesničar smatra da je ova karta kao igra “Riziko” i da se samo “kod nas mijenjaju granice”.

“Jugoslaviji su prekrajane granice usprkos HelsinÅ¡koj povelji. To se dogodilo joÅ¡ u Nagorno Karabahu, Osetiji, Abhaziji. Na Kosmetu je promjenjena granica, a za Makedoniju se to ne može reći jer ona ne postoji kao funkcionalna država. U Bosni i Hercegovini dva entiteta su ravnoduÅ¡na prema promjenama granica. Moguće je da se Å kotska odvoji i da Albanija promjeni granicu”, kaže on, piÅ¡e Telegraf.rs.

Exit mobile version