Connect with us

Kultura

Doljani: Otkriven spomenik Hrvatima u Jablanici

Spomenik u čast svim Hrvatima općine Jablanica koji su poginuli za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, te za vrijeme Domovinskog rata otkriven je u srijedu u naselju Doljani u toj općini.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena poginulih u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega.

Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana.

Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

S obzirom da na području Jablanice ne postoji nijedan spomenik Hrvatima te općine koji je obilježio njihova stradanja kroz povijest, podignuti spomenik u Doljanima od iznimne je važnosti za tu općinu, ističu organizatori.

”Ovaj spomen znak je priča o životima i tijelima naših vitezova, vitezova ove zemlje, ovog obzorja, ovih visova. Svako je ovo ime naša svetinja, a na osobit način ponos i svetinja svoje obitelji i svoga zavičaja”, kazao je u svom obraćanju 

 General Zbora Stanko Sopta -Baja

Dodao je kako nijedan rat nije obišao Doljane, Soviće, Risovac, Polja i da su u svakome ratu ljudi s tih područja davali svoj udio, odnosno svoje živote.

Istaknuo je kako je ovaj spomenik jedno veliko hvala i zavjet potomcima da ne zaborave svoju povijest i žrtvu svojih junaka.

Continue Reading