Connect with us

Ekonomija

Herceg: Kao čovjek i profesor stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala

Začudile su me insinuacije koje su ovog vikenda iznijeli pojedinci, okupljeni oko projekta zaštite Bunskih kanala. Činjenice su, naime, potpuno suprotne.
Vlada HNŽ-a predmetnu je koncesiju za MHE na prostoru Bunskih kanala dala u prethodnom sazivu odnosno još 2014. godine, na osnovu tada relevantnih odobrenja, vodne i okolišne suglasnosti i drugih pravnih akata. Činjenica je da je, u daljnjem postupku do danas, osporen dio tih rješenja i suglasnosti čime je i formalno-pravno koncesija dovedena u pitanje. Kao čovjek i međunarodno priznati sveučilišni profesor čije je uže znanstveno područje upravo zaštita okoliša i održivi razvoj, čvrsto i nedvosmisleno stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala kao našeg prirodnog bisera. Kao prvi čovjek izvršen vlasti u Županiji očekujem da resorno ministarstvo okonča potrebnu proceduru i pred Vladu iziđe s prijedlogom konačne odluke koja će, na tragu očito osporenih akata, staviti točku na ”i” ove trakavice.
Cijelu sam karijeru i cijeli život posvećen borbi protiv devastacije prirodnih područja. U više sam navrata isticao kako nikad ne ću podržati ”napredak pod svaku cijenu” odnosno kako ću uvijek tražiti neovisna očitovanja stručnjaka o utjecaju i održivosti svakog pojedinog projekta na okoliš i čovjeka.
Bunski kanali naše su bogomdano bogatstvo, prirodna ljepota, potencijalni turistički biser, a prije svega posebno važan prostor svakom onom tko se rodio pod ovim nebom. Koliko nam je, kao ljudima koji čine ovu instituciju, stalo do očuvanja te ljepote za buduće naraštaje i koliko se njome dičimo, najbolje svjedoči i fotografija koju sam odabrao postaviti uz ovo svojevrsno osobno očitovanje na subotnja neargumentirana i neosnovana prozivanja. Ta fotografija krasi reprezentativnu Monografiju HNŽ-a, onu s kojom iz moga ureda odu svi važni mjesni i strani dužnosnici koji posjete ovaj grad i ovu županiju.

Continue Reading