Connect with us

Kultura

Braniteljske udruge dale potporu HNS-a u pregovorima o Izbornom zakonu BiH, razgovarano i o 30. obljetnici HVO-a

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se u petak u Mostaru s vodstvom braniteljskih udruga HVO-a.

Voditelji udruga na susretu su prezentirali promišljanja za buduće aktivnosti i projekte te su Čovića upoznali s programom obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 17. obljetnice 1. pješadijske (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Istaknuto je kako se diljem Bosne i Hercegovine ove obljetnice obilježavaju od 1. do 8. travnja kada će predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH položiti vijence i svijeće u 43 grada i općine u kojima je djelovao HVO.

Napominju kako će središnja svečanost biti održana na dan utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane u petak, 8. travnja u Mostaru.

Iz HDZ-a je najavljeno kako će se u 10 sati i 30 minuta u mostarskoj katedrali služiti sveta misa koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić.

Potom će, u 11 sati i 30 minuta, uslijediti mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a od katedrale do platoa Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače nakon čega će ispred središnjeg spomenika biti položeno cvijeće i svijeće.

Za 12 sati planirana je Svečana akademija u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, na kojoj će se, između ostalih, obratiti politički vrh Hrvatskog narodnog sabora BiH i Republike Hrvatske.

Dalje se dodaje kako će Vojna svečanost u Vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru biti održana dan ranije, u četvrtak, 7. travnja polaganjem vijenaca u spomen-kapeli sv. Ivana Krstitelja od 9 sati nakon čega je predviđena prigodna svečanost te domjenak u navedenoj vojarni.

Na koncu, vodstvo udruga hrvatskih branitelja HVO-a uputilo je podršku Čoviću i pregovaračkom tijelu Hrvatskog narodnog sabora u nastavku pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, kaže se u priopćenju./HMS/

Continue Reading