Connect with us

BiH

BLIDINJE Predstavljena knjiga Dragana Čovića “Iznad crte 2 – Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima”

“Iznad crte 2 – Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima“ naziv je knjige predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragana Čovića predstavljene danas u Masnoj Luci na Blidinju, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U knjizi Iznad crte 2 riječi, rečenice, odlomci i stranice, umjesto slovima i tekstom, ispisani su fotografijama nastalim u različitim razdobljima javnog političkog djelovanja Dragana Čovića. Knjiga sadrži opsežan vizualni i tematski materijal, sastoji se od četiri cjeline predstavljene nizovima fotografija koje tematski slijede zacrtanu strukturu.

Govoreći o knjizi,  Čović se zahvalio svima koji su sudjelovali u njenoj pripremi.

„Moram se svakako zahvaliti svima onima, a većina vas je dio ove knjige, i ona je ispisana našim zajedničkim djelovanjem, zajedničkim radom, realnim događanjima, stvarnostima koji su se samo djelomično, da posjetimo, zabilježeni u ovoj knjizi“, naglasio je Čović.

„Ova knjiga je nastala kao dio jednog četveroknjižja, ovo je tek druga knjiga, a u cjelini bi trebala poslati jednu sliku svima nama“, kazao je  Čović, te dodao kako je prva knjiga predstavljena u Kosači prije devet mjeseci, ovu drugu imamo danas ovdje, ja vjerujem da će do 2020. izaći treća, jer imamo sve pripremljeno, a četvrta 2021. godine i to bi onda bio jedan zaokružen projekt. Četveroknjižje će činiti četiri dijela jednog promišljanja, jednog života, jedne svakodnevice hrvatskog naroda u BiH“, naglasio je Čović.

„Sve ovo što je sadržaj ove knjige, dalo je mogućnost da vidimo sve ono što mi radimo“, kazao je  Čović te dodao, kako je „ostalo još ovoliko materijala iz ove oblasti, a ono što nama treba, jest doktrina katoličke kršćanske naravi da uredimo naš svakodnevni život i onda da pokušamo kroz sve ono što komuniciramo sa svojim okruženjem i širim i bližim, da na neki način oplemenimo svijet oko sebe. Nekad uspijemo, nekad ne uspijemo, ali evo, neka nam to bude poslanje, pa s te strane jedno moje veliko hvala onoma koji su kroz ovo vrijeme činili sve ono da ja budem u prigodi da imam sve ove susrete“, naglasio je Čović.

Čović se zahvalio i urednicima što su ga natjerali na slobodu. „Zato možda nećete neku riječ moći pročitati ispod neke slike, ono što sam nekad pisao i ostalo je napisano, da tehnički ne obrađujemo ni na kakav način, moglo je dobiti ljepšu dizajnersku formu, je li to dobro ili nije dobro, neka svatko prosudi na svoj način, kazao je.

„Hvala svima na trudu, ovdje su zabilježeni događaji u zadnjih 20 godina našeg zajedničkog rada, tako da, ako je netko ostao zakinut za neki događaj, a ima veze s ovim susretima s vjerskim vjerodostojnicima, onda velika isprika, jedini razlog zašto to ovaj put nije bilo, je tehnički nedostatak“, zaključio je predsjednik Čović.

Na predstavljanju knjige govorili su fra Petar Krasić, fra Iko Skoko, vikar, Hercegovačke franjevačke provincija Uznesenja BDM i akademik Mladen Bevanda.

Fra Petar Krasić predstavljajući knjigu “Iznad crte 2 – Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima“  Dragana Čovića, kazao je kako „ Čović otvoreno iskazuje poštovanje prema vjerskim i nacionalnim strukturama u kulturi muslimana, Srba, Židova i drugih skupina u BiH. On je zaista kao političar svojim postupcima visoko podigao ljestvicu političke kulture ali i morala, što je također nažalost, manje poznato među političarima. Ponavljam, to što je on, i što ova knjiga govori, skupljeni je rezultat njegovih postupanja kao hrvatskog političara u BiH. Biti hrvatski političar u BiH je jak zadatak, jaka opomena političarima BiH za veću odgovornost i za njezinu budućnost“, kazao je fra Krasić.

Fra Iko Skoko u svome govoru prilikom predstavljana knjige kazao je da ova knjiga nije ovako tiskana, da nije posložena, ostala bi samo lijepi obiteljski album obitelji Čović, koji bi doživio možda 100 godina.

„Ovaj će obiteljski album doživjeti mnogo više od 100 godina, posebno ako bude odaslana u knjižnice, a to će se vjerojatno uraditi već u petak. Kao album obitelji, bi bio drag, djeci, unučadi i praunučadi koji bi povremeno za obiteljske događaje i blagdane prelistavali i na njima bi se izgradio obiteljski identitet. Međutim, ona je ovako produžila svoj život, izašla iz kruga obitelji ali ostaje i u njoj. Ona je izašla iz kruga jedne stranke, ali ostaje i u njoj. Ona se prezentirala u BiH, ali i šire diljem Hrvatske i Hrvata diljem svijeta.

Knjiga govori kakva je BiH i kakva bi trebala biti, kakvi smo kad smo iskreni i kako kad se ostvaruje iskrena komunikacija, može se pridonijeti boljim odnosima u BiH, a takvi susreti i takva komunikacija na ovim prostorima kao da je već stoljećima nedostižna“, naglasio je fra Skoko.

Akademik Mladen Bevanda kazao je kako „Dr. Čović kroz svoje političko djelovanje traži istinu, poziva na logiku, oslanja se na administraciju a ne na autoritet.

„Organizirao je više međunarodnih skupova, simpozija radi razmatranja aktualnih tema. Nije pozivao samo istomišljenike, nego i one drugačijih svjetonazora koji imaju i oprečno mišljene o pitanjima ustroja BiH kao i njene perspektive u euroatlantskim integracijama. Čović se rukovodi načelom da je opasno ono mišljenje koje ne dopušta druga mišljenja“, naglasio je akademik Bevanda, te kazao kako postupa po poznatoj „Ja se s vama ne slažem ali bi dao posljednju kap svoje krvi da svoje mišljenje imam pravo da iznesem“.

„Danas je u BiH mnogo onih koji ne priznaju njene različitosti, nacionalne, jezične, kulturne, povijesne. Nositeljima dualističkih shvaćanja nije potreban dijalog jer sve svode na isključivost i/ili na isti oblik življenja, onaj vlastiti, dok se Čović zalaže za širi pristup, shvaćanje i prihvaćanje različitosti“, kazao je akademik Bevanda, između ostalog u svome obraćanju

Continue Reading