Connect with us

BiH

23. godišnjica smrti Joze Leutara

U povodu 23. godišnjice atentata i ubojstva zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara, jutros su položeni vijenci i svijeće na njegovorm grobu u groblju Masline u Mostaru.

Vijence i svijeće, uz izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, položili su i izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske županije i Županije Zapadnohercegovačke.

Leutar se 16. ožujka 1999. godine u službenom automobilu vozio na posao kada je u 07.45 sati ujutro u sarajevskom naselju Ciglane eksplodirala eksplozivna naprava koja se nalazila u njegovom vozilu. Preminuo je u Univerzitetsko kliničkom centru Sarajevo 28. ožujka od posljedica eksplozivne naprave postavljene u njegov službeni automobil, a ukopan je na groblju “Masline” u Mostaru.

 

Ni izvršitelj ni nalogodavac 23 godine kasnije nisu poznati, a Ustavni sud BiH prošle je godine zaključio da je opravdanje Tužiteljstva BiH o dužini trajanja istrage da je ona “još u tijeku” ap solutno neprihvatljivo i nedovolj no kao opravdanje. Donesena je i odluka da se istraga o ubojstvu pokrene iznova, i to na žalbu obitelji pokojnog Leutara, koja je u zahtjevu ustvrdila da vlasti nisu provele učinkovitu istragu niti privele ubojice.

Continue Reading